Att göra en livsstilsförändring med fokus på kost och träning kan vara en av de mest betydelsefulla investeringarna du kan göra för din framtida hälsa och välbefinnande.
”Jag möter många kvinnor som blivit lite vilse på vägen mot ett hälsosammare jag, kanske har det blivit lite för mycket av allt samtidigt. Rom byggdes inte på en dag, var sak har sin tid”
Här är några steg och tankar för att komma igång:
Sätt realistiska mål:
- Börja med att sätta tydliga och realistiska mål, både på kort och lång sikt. Det kan handla om att gå ner i vikt, bygga muskler, förbättra konditionen eller bara leva ett hälsosammare liv.
- Sätt delmål längs vägen för att hålla motivationen uppe.
Balans i kosten
Ät en varierad kost:
- Inkludera alla livsmedelsgrupper, som grönsaker, frukt, fullkorn, protein och nyttiga fetter.
- Portionskontroll:
- Det är viktigt att vara medveten om portionsstorlekar för att undvika överätning. Underskatta inte matvågen då den är ett jättebra verktyg som hjälper dig att hålla rätt kurs. Planera dina måltider!
- Undvik processad mat:
- Försök minska intaget av processad och sockerhaltig mat, och fokusera istället på färska, näringsrika alternativ. Laga matlådor! Att ha färdiga matlådor hjälper dig att undvika snabba lätta alternativ.
- Kolhydrater: Fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor, och fiberrik mat som grönsaker, frukt och baljväxter
- Protein:Livsmedel från djurriket, som kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter, innehåller alla essentiella aminosyror i en bra blandning. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter, som ärtor, bönor och linser.
- Fett: De flesta skulle behöva minska på det mättade och öka på det fleromättade och enkelomättade fettet som finns i tex fisk, rapsolja, olivolja och nötter
Regelbunden träning och konditionsträning:
- Aktiviteter som löpning, cykling, simning eller promenader hjälper till att förbättra hjärthälsa och bränna kalorier. Upp med pulsen!
- Styrketräning:
- Genom att bygga muskler ökar du din ämnesomsättning och stärker kroppen. Och faktum är att en vältränad muskel har en ännu bättre förmåga att använda fett som bränsle än en otränad. Styrketräning är därför viktigt för fettförbränning eftersom det ökar vår muskelmassa vilket i sin tur ger oss större energiförbrukning och fettförbränning under hela dygnet.
- Flexibilitet och rörlighet:
- Inkludera yoga eller stretching för att förbättra flexibiliteten och minska risken för skador.
Hållbarhet
- För att förändringen ska hålla i längden, är det viktigt att du hittar en balans som fungerar för dig. Små förändringar över tid är ofta mer hållbara än drastiska förändringar som är svåra att upprätthålla. Helt enklet, EN SAK I TAGET! Hitta en träningsform och koststil som du trivs med och som passar in i ditt liv.
Mental hälsa
- Glöm inte att mental hälsa är lika viktig som fysisk hälsa. Stresshantering, tillräckligt med sömn och att ta hand om din psykiska välbefinnande bör vara en del av din livsstilsförändring.
Utvärdera och justera
- Det är viktigt att regelbundet utvärdera dina framsteg och vara öppen för att göra justeringar vid behov. Livet förändras, och dina mål och metoder kan behöva anpassas över tid. Det sättet som alltid fungerat tidigare kanske måste bytas ut. “jag brukar göra så här” kanske inte fungerar längre, var öppen för andra alternativ.
Sök stöd
- Om möjligt, hitta en träningspartner eller sök stöd från familj och vänner. Anlita en coach. Att ha någon att dela resan med kan göra stor skillnad för din motivation och framgång. Att genomföra en livsstilsförändring kräver tid, tålamod och engagemang, men de långsiktiga fördelarna för din hälsa och livskvalitet är ovärderliga. Kom ihåg att varje litet steg framåt är ett steg i rätt riktning.